Energie Investeringsaftrek (EIA) voor zonnepanelen en zonneboilers verhoogd naar 58 procent

Bron: Solar Magazine, 6 januari 2016

De Energie Investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers is per 1 januari 2016 verhoogd van 41,5 procent naar 58 procent. Hierdoor ontstaat er een nettovoordeel van ongeveer 14 procent voor EIA-aanvragers.

zondag-solar Hiermee neemt voor de EIA-aanvragers het financiële voordeel wanneer zij bijbvoorbeeld zonnepanelen, zonnecollectoren of led-verlichting aanschaffen wezenlijk toe. Het doel van de energie-investeringsaftrek (EIA) is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. De EIA is dan ook een fiscale aftrekregeling. Naast de afschrijving mag men van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor de winst over 2014 en 2015 was dit bedrag 41,5 procent van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten); voor de winst over 2016 is dit bedrag verhoogd naar 58 procent.

Het budget van de EIA is verder verhoogd van 106 miljoen euro in 2015 naar 161 miljoen euro in 2016.

De regeling Investeringssubsidie duurzame energie – de subsidie waarmee men sinds 1 januari voor zonneboilers en zonnecollectoren, warmtepompen, biomassaketels en andere kleinschalige warmteopties subsidie kan aanvragen – omvat technieken die ook in de Energie Investeringsaftrek voorkomen. De subsidie en de fiscale aftrek mogen echter niet gecombineerd worden.

In september 2015 werd nog bekend dat Nederlandse bedrijven in 2014 17.745 keer EIA aanvroegen. Met 4.679 aanvragen (26,3 procent) voor zonnepanelen en 3.238 (18,2 procent) aanvragen voor led-verlichtingssystemen waren deze twee categorieën veruit het populairst.

Elk jaar actualiseert RVO.nl de Energielijst op basis van innovaties in de markt en ontwikkelingen op het gebied van normen en keurmerken. Het bedrijfsleven doet zelf ook voorstellen voor aanvullingen op de Energielijst. In 2016 zijn vier nieuwe technieken aan de lijst toegevoegd. Een van de vier aanvullingen zijn zonnepanelen op transportmiddelen, die voor het eerst in de Energielijst staan beschreven.

Investeren in zonnepanelen, ook als uw dak ‘geleend’ is!

In Trouw verscheen onlangs het artikel ‘Zon voor daklozen’ door Marianne Wilschut. Hierin worden initiatieven voor collectieve zonneparken en mogelijkheden voor de aanschaf van zonnepanelen voor huurwoningen beschreven. Het crowdfundinginitiatief van stichting Natuur & Milieu en Zondag-Solar wordt hierin genoemd. Mensen die niet over voldoende middelen beschikken om zonnepanelen aan te schaffen worden in contact gebracht met investeerders die daarbij willen helpen. Aanmelden is mogelijk via de websitewww.zonnepanelenvoorelkaar.nl.

Bron: Trouw, woensdag 12 juni 2013
De Verdieping: Duurzaamheid & Natuur

Zonne-energie in Egypte

zonne-energie EgypteDe oplettende lezers, zullen terecht constateren dat er tussen Tunesië en Egypte een land ‘vergeten’is: Libië. Terecht. Even een paar regels over dat prachtige land waar jullie ambassadeur op nationale TV is geïnterviewd, in twee locale kranten is verschenen. Gewoon omdat het zo bijzonder was dat er na een dik jaar weer toeristen hun land aandeden. Libië is een land van hoop, waar 42 jaar het management van De Man Wiens Naam Je Niet Uitspreekt (DMWNJNU) alle hoop heeft laten verdwijnen en nu deze DMWNJNU er niet meer is, is er hoop ontstaan.
Het land is in verwarring, heeft geen behoefte aan onze vragen over zonne-energie. Hun vragen gaan over overleven, over scholen, over voedsel.

zonne-energie Egypte-2Van Tunesië, naar Libië, naar het land van de farao’s: Egypte. Een rijk land vanwege het toerisme en de olie. Brandstofprijzen rond de € 0,50 voor diesel,  en het volledig ontbreken van een opruim of recyclemotivatie. De Egyptenaren wéten van het bestaan van zonne-energie, maar hebben het nog geen plaats gegeven in hun top 20 van besparingen. Jammer genoeg!

Interessant is de dessertroad. Een omweg die we nemen van zo’n kleine 1000 km, om de snelwegen te vermijden. Om de 300-400 km een oase, voor de rest alleen maar leegte. Links en rechts zand en recht vooruit een zwarte streep asfalt. We zien ook geen masten voor electra met als gevolg dat de overheidsgebouwtjes, denk dan aan de politie roadblocks en de incidentele ambulanceposten, keurig zijn uitgerust met zonnepanelen.

Er is een overmaat aan zon, het is nu winter met een dagtemperatuur van 30 graden, er is een geweldige consumptie van electriciteit door de groeiende economie en er is geen herkenning van de opbrengst van de zon. Gelukkig maken wij Hollanders, optimaal gebruik van die zon. Zelfs met een matig zonnejaar verdienen we onze investering in 4-5 jaar terug!

Tunesië en zonne-energie

zonne-energie Egypte-3Je Zondag ambassadeur is dan wel op reis, maar wil dit verslag beslist niet als een populair reisverslag beschouwen. Toch een warm woordje voor de bevolking van dit mooie land langs de Middellandse Zee. Aardiger mensen hebben we nog niet ontmoet. Ze nodigen je meteen uit in hun huis, bieden je eten aan en delen alles (of het beetje) wat ze in huis hebben. Het kostte ons moeite om elke dag in ons eigen huis te slapen.

Tunesië is een land in opbouw. Maar dan wel, in vergelijking bijvoorbeeld met Libië, in de 3e van de 5 fases. Er zijn uitstekende scholen, goede ziekenhuizen en een redelijk stabiele regering. Men beschikt over olie als belangrijkste bron van inkomsten. De diesel is er € 0,50 en de elektra is goedkoop, heel goedkoop. De Tunesier met een vaste baan, koopt in fases zijn huis. Betaalt een paar jaar een klein bedrag per maand en is daarna eigenaar van de grond. Dan weer 5 tot 8 jaar heeft hij voldoende geld betaald voor de ruwbouw begane grond en de 1e verdieping. Waar wij alles in eenmaal kunnen gebruiken, bouwen zij hun aankopen in periodes op. Valt ook iets voor te zeggen.

De zon is er overvloedig, naar onze mening, het is nu oktober en vol herfst met een buitentemperatuur van 40-45 graden, een tikkeltje te uitbundig! Maar de toepassing van zonne-energie is in fase -1 van de 5 fases. Zoals je kunt zien is de meest voorkomende toepassing een ton op het dak van 200 liter, aangesloten op een klein zonnepaneel. De zon verwarmt het water in de ton, laadt de zonnepanelen zodat er ook tijdens de avond over warm water kan worden beschikt. Een simpel systeem, geen onderhoud, maar er is geen, geen enkele behoefte aan zonne-energie op de electriciteitsrekening te verlagen. De prijzen zijn te laag om hier economisch voordeel uit te halen.

Beter dan in Nederland? Nee hoor, gewoon anders. We zijn het afgeleerd te oordelen, we luisteren, houden onze ogen open en weten dat in Nederland geen goedkopere energie te krijgen is dan die van onze eigen zon. Jammer dat we niet een paar weken van deze zon naar jullie kunnen sturen, maar wij genieten voor jullie allemaal!

Man tegen de grill

logo-sunny-watersEr zijn van die dagen dat alles meezit. We zwemmen ’s morgens wat, we pakken snel in en zijn in een jiffy onderweg. Je krijgt af-en-toe voorrang, een vriendelijke hand omhoog en op zulke momenten voel je The King of the Road. Toch?

Hebben we een uurtje of wat gereden is het altijd routine even uit te stappen, plegen een plas en lopen een rondje om de woonwagen. Gewoon om te checken. We geloofden onze ogen niet, zit er een heuse paljas van een jaartje of vijftig tegen de grill aan de voorkant [geplakt]. Het leek of hij er al even zat, zand in de mond, vermoeide ogen en krampachtige handen van het vasthouden. Meneer sprak, voorheen wat vloeiender dan nu, Frans.

We proberen met hem in gesprek te gaan, zijn handen te laten ontspannen, maar hij blijft maar krampachtig de auto vasthouden. We begrijpen dat hij al een klein uurtje voor op de auto hing. Maar nog steeds niet duidelijk waarom en waardoor?

Trui zet heerlijke koffie, een laatste poging om met hem in contact te komen denk ze. Het pruttelpotje duurt al snel een kwartiertje, maar de man, vertrekt geen spier en blijft krampachtig vasthouden. Als de koffie arriveert en zijn neusgaten prikkelt móet ie een hand loslaten. Hij begint bibberend, maar vol vuur te vertellen.

Hij is ex-militair, gestationeerd geweest voor Tunesië in Amerika (opleiding), in Egypte (grensbewaking) en in Syrië (ordehandhaving). En daar in Syrië was het gebeurd. Hij was in de ban geraakt van wat hij de voiture des voitures noemt de Mercedes Benz 1017 4×4. Deze had in Syrië zijn leven gered vertelde hij, luid slurpend. En het was een identiek voertuig als hij vanmorgen door zijn straat had zien rijden. Ik had blijkbaar zijn stopteken niet gezien (het was maar een klein mannetje en mijn voorruit is aanzienlijk hoog) en omdat ik stapvoets reed en niet stopte sprong hij gewoon op de grill. Hij wilde ons leren kennen en het voertuig van voor naar achter bekijken. Naar ons idee was de man redelijk van het padje, had ie de voorkant genoeg gezien, was de koffie op en wilden we weg.

We moesten zijn handen van de grill peuteren, het aan zijn verstand brengen dat ie nog 25 km terug moest lopen en dat wij door zouden rijden. Nee, we wilden niet bij hem thuis eten, geen borrel in het café of zelfs zijn vrouw en kinderen ontmoeten. Het leven is soms hard, we moeten door. Vanaf dat moment kijken we toch een beetje anders naar onze Bully.

Sicilië, wijn of zonne-energie?

zondag siciliaJullie Zondag ambassadeur is langzaam, alle baaitjes en baaien langs die geweldige Italiaanse Amalfia route hebben we bezocht, naar beneden gezakt en uitgekomen op het onvolprezen Sicilië. Men zegt de meest veilige plek op aarde omdat de Cosa Nostra een ongeschreven wet heeft uitgevaardigd de reizigers met rust te laten. We geloven het, ontmoeten alleen weer aardige mensen en voelen ons nergens onveilig.

Natuurlijk komt het gesprek ook op zonne-energie, zelden toegepast op hun huizen, maakt het sinds enige jaren een belangrijk deel uit van hun onafhankelijkswens. ‘De prijzen van gas en elektra worden elk jaar hier verhoogd. We zijn afhankelijk van de regering en zij zien hun grootste eiland als nog steeds als een melkkoe, er zijn geen subsidies op zonne-energie daarom wordt het op onze huizen nog te weinig toegepast.’

zondag sicilia-2Toch is er veel aan het veranderen. We zien enorme zonne-energievelden, recent aangelegd en komen in gesprek met de dorpelingen hierover. De boeren maken nu een meer bewuste keuze: wijn of zonne-energie en de keuze valt steeds meer op dat laatste. Er is wel een uitdaging; immers de wijnstokken van hun voorouders zijn betaald, men zou voor een nieuw zonne-energieveld toch een aanzienlijke investering moeten doen. Het coöperatieve zonne-collectief treedt naar voren. Zoals er coöperaties zijn die groenten in- en verkopen, investeren de coöperaties nu in zonne-energie. De eerste stap is gemeenschappelijk in grote velden, de volgende stap naar private huizen.

Wat een genot dat het in ons Nederland zo gemakkelijk is, onafhankelijk van de energieprijzen te kiezen voor een onderhoudsvrij, gegarandeerd zonne-systeem dat je in enkele jaren hebt terug verdiend!

Keuze uit zwarte of blauwe zonnepanelen

kleur panelen (1 van 1)Heb je eindelijk de slimme keuze gemaakt voor een zonnesysteem, dan wordt er nog een vraag aan je gesteld die met smaak te maken heeft. Simpelweg, wil je de blauwe panelen, of toch liever zwart?

Daar zijn verschillende reacties op mogelijk,

  • ‘Niet belangrijk voor me, belangrijker voor de buurman. Hij is degene die er naar kijkt, ik ben degene die het betaald.’
  • ‘Ik ga voor de goedkoopste oplossing, dat is blauw, verder denk ik daar niet over na.’
  • ‘Ik heb een zwart pannendak, vanzelfsprekend kies ik voor zwarte panelen.’
  • ‘Zwarte panelen vallen minder op, leveren een ietsje mindere opbrengst, maar ik vind ze gewoon mooier.’

Jullie reizende Zondag-Solar ambassadeur vond eindelijk een vergelijkbare situatie. Een situatie die voor zichzelf spreekt. Smaak of geen smaak, de keuze in deze situatie zal voor de meesten onder ons dezelfde zijn. Toch?

Grappig als jouw keuze lekker anders is, we leveren besparing op je energierekening, we zijn de intermediair tussen de zon en jouw stopcontact. Soms, heel soms bezondigen we ons aan [smaak]. Als jou pet daarna staat, zetten we daar graag een boompje over op. Of niet. Zo lang je de meest slimme keuze voor jezelf maar maakt!

Sunny Waters in de Elzas

Foto ElzasAls ambassadeur van Zondag Solar hou ik de ogen open. Vooral als er van die mooie, soms afwijkende zonnesystemen in het oog springen. Als reporter en fotograaf een zoektocht naar een [opzienbarende waarheid].

Gespot in de Elzas, in ons buurland dat zonnesystemen in al haar kracht heeft omarmd. Waar slimme burgers en projectontwikkelaars niet nalaten nieuwe toepassingen te ontdekken. Duitsland kent andere woonvormen dan wij. Community building, zoals in Amerika met ommuurde wijken, waar zelf op inkomen wordt geselecteerd, zijn in opkomst.

Een uitdaging voor nieuwe energie oplossingen zoals op bijgaande plaat. Een wijk waar gekozen is om niet de energie op individuele daken te installeren, maar om de wijk te omarmen met een serie zonnesystemen die voor iedereen toegankelijk zijn. Wel individuele energiemeters per woning, maar een gezamenlijke, slimme oplossing voor de zonne-energie.

Wars van energiestijgingen die onafwendbaar zijn, open voor een kleinere eco-voetstap op onze mooie aarde.

Wordt vervolgd.